Bøger

Sølv, blod og kongemagt. Bag om vikingemyten.

 

Hvordan kunne de skandinaverne i nogle århundreder dominere Nordeuropa, og sætte et uudsletteligt aftryk på verdenshistorien?

 

Gennem tre markante personligheder, som levede for omkring 1000 år siden bliver de dramatiske århundreder fra ca. år 800 til 1050 foldet ud. Der var tre årsager til den skandinaviske ekspansion, og det var handel, slægter og kongernes centralisering af magten. Bogen er en rejse gennem sølvrige handelsbyer, til kongernes forhandlinger og over bølgerne til bloddrivende slagmarker. Undervejs finder man forklaringen på den skandinaviske ekspansion.

 

Samtidig bliver øksen hævet over en af de bærende stolper i den danske identitet: Vikingerne. Vikingerne som vi kender dem i dag er en historisk misforståelse fra 1800-tallet, og ideen om vikingerne har længe stået i vejen for en forståelse af de begivenheder, der formede Nordens og Europas historie.

 

Køb bogen her.

Jellingmysteriet

I 2013 blev der gjort et overraskende fund - en palisade i egetræ omkring monumenterne i Jelling.

 

Men Jelling er ikke kun et sted for kongegrave og arkæologiske fund. Det er også scenen for en række fortællinger, der har eksisteret i snart 1.000 år. Legenderne om kongerne ved Jelling er gennem tiden blevet blandet så meget sammen med fundenes historie, at der i dag er få som ved, hvor grænsen går mellem sagn og historie.

 

”Jellingmysteriet” præsenterer både sagn og historie, for dem generationer som ikke er bange for at bevæge sig i historiens grænseland. Som fortidsdetektiver fører bogen dem gennem de gamle fortællinger, og viser hvordan historikere skelner mellem fakta og fantasi.

 

I “Jellingmysteriet” bliver de nyeste fund og de ældste legender fortalt til børn og unge fra ca. 9 år og opefter. Det er den første børnebog som omtaler de nye opdagelser ved Jelling.

 

Køb bogen her.

Nordens hersker

Vil du være konge af England? Så er der nogle ting du har brug for. Den første er en far, som selv var konge. Det er nok den sværeste ting at skaffe, men når den er hjemme, så bliver det hele meget lettere. Så skal du bruge en hærfører, som kan sprede skræk og rædsel. Du har også brug for en god kone, som kan få sin familie til at hjælpe dig. Skal kampen blive storslået, så der fortælles legender om dig i årtusinder, må du også have en værdig modstander. Og endelig skal du bruge en forræder, der kan gøre kål på den værdige modstander, og sikre dig sejren.

 

Knud den Store fulgte denne opskrift, og i år 1016 lykkedes det. Han blev Englands konge, og senere også konge af Danmark, Norge og dele af Sverige. Han er den mægtigste hersker Danmark nogen sinde har haft, og talrige legender er fortalt om ham. Men hvad er sandt og hvad er fantasi, i de farvestrålende beretninger der har overlevet til vore dage?

”Nordens hersker” er skrevet til de ca. 9-14-årige, og fortæller både de gamle sagn og den nyeste forskning fra Nordens fortid.

”Nordens hersker” er en selvstændig fortsættelse til ”Jellingmysteriet, og udkommer i starten af 2017. Forfatteren Anders Lundt Hansen er historiker og skriver blandt andet for Weekendavisen, ofte i børnesektionen ”Faktisk”.

 

Køb bogen her

I Begyndelsen var Ordet...

Overgangen fra runer til romerskrift i Danmark 800-1300.

De bogstaver vi bruger i dag, er de romerske skrifttegn, der kom til Danmark for ca. 1.200 år siden. Men i Skandinavien eksisterede der på det tidspunkt allerede et skriftsprog, runerne. Hvorfor endte dette møde med runernes fuldstændige nederlag, og hvilke konsekvenser har romerskriften sejr haft for de seneste 800 års historie?

I Danmark er skiftet mellem runer og romerskrift ofte blevet set som en naturlig udvikling, fra noget primitivt, til det mere sofistikerede.Skriftskiftet er blevet set som en del af den udvikling, der førte Skandinavien fra vikingetid og ind i middelalderen. En systematisk gennemgang af de samtidige kilder fortæller imidlertid en anden historie.

En historie om både kamp og fredelig sameksisten mellem to skriftkulturer. En historie om hvordan skriften kan påvirke vores måde at indsamle, strukturere og formidle viden på, og dermed forme rammerne for vores tænkning.

Historien bliver altid fortalt af sejrherren. Men den største sejrherre er den, der kan bestemme med hvilket sprog, med hvilke tegn og med hvilke redskaber, historien skal fortælles.

Bogen er udsolgt fra forlaget, men kan bestilles på velassorterede biblioteker